November 3, 2016

Στατιστικά & Trends


Οι IT τάσεις του 2017

Από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε σχεδόν κάθε εφαρμογή της πληροφορικής απαιτούνται πλέον πιο έμπειροι και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι. Το εργατικό δυναμικό στον κλάδο του IT παγκοσμίως το 2017 βασίζεται σε επτά διαφορετικές τάσεις σύμφωνα με έρευνες. Συγκεκριμένα:

1. Cybersecurity Skills
Οι περισσότεροι επαγγελματίες στην Πληροφορική θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον κάποια εμπειρία στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου. Οι ειδικοί τώρα συνειδητοποιούν πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλισθεί ότι η ασφάλεια είναι πανταχού παρούσα σε όλα τα δίκτυα και συστήματα.

2. Mobility
Οι επιχειρήσεις αναζητούν διαρκώς τρόπους για να αναπτύξουν mobile τεχνολογία. Είτε πρόκειται για κινητές εφαρμογές καταναλωτών ή για διαχείριση εσωτερικών διαδικασιών και πόρων οι προγραμματιστές θα γίνουν μερικά από τα πιο καυτά ταλέντα που θα προσλαμβάνουν οι εταιρίες το 2017.

3. Με την ηλικία έρχεται και η εμπειρία
Η ποικιλομορφία στην απασχόληση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στον οποίο έχει εστιάσει η βιομηχανία της τεχνολογίας τα τελευταία δέκα χρόνια. Αν και η έμφαση ήταν στην ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών και ανθρώπων από διαφορετικές εθνικότητες να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό της υψηλής τεχνολογίας, ο ορισμός της διαφορετικότητας πλέον επεκτείνεται για να συμπεριλάβει τόσο την ηλικία όσο και την εμπειρία. Λαμβάνοντας υπόψη την τάση του κλάδου τεχνολογίας να προσλαμβάνει κυρίως young graduates, ο κλάδος έχει παραβλέψει παραδοσιακά τα πλεονεκτήματα που έχουν οι μεγαλύτεροι, πιο έμπειροι υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονται παράλληλα με τους νεότερους. Το 2017 αναμένουμε να δούμε τις εταιρείες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε πιο ομοιογενείς κατανομές προσλήψεων όλων των ηλικιών.

4. Ανεξάρτητο Εργατικό Δυναμικό
Η τάση για ανεξάρτητο εργατικό δυναμικό αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και η πληροφορική είναι δύο από τις κορυφαίες βιομηχανίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Λόγω της ευελιξίας και project-oriented φύσης της εργασίας της τεχνολογίας και τη συνεχή (τεχνική) έλλειψη ταλέντων, αυξάνεται συνέχεια η ζήτηση από πελάτες για freelancers ή προσωρινούς εργαζόμενους. Οι εταιρείες θέλουν μεγαλύτερη ευελιξία, οικονομία και απόδοση από τις επενδύσεις του εργατικού δυναμικού τους.

5. Gen Z’s
Οι πρώτοι εκπρόσωποι της γενιάς Z μόλις μπήκαν στο εργατικό δυναμικό και φέρνουν μια δραματική νέα ενέργεια σε κάθε εργασιακό χώρο. Μεταξύ της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας και των επιλογών τους, τα επαγγέλματα STEM είναι τα πιο δημοφιλή.

6. Αυτοματισμός στον τομέα της πληροφορικής
Με τη βοήθεια των Big Data και Analytics, οι επιχειρήσεις θα αυτοματοποιήσουν ακόμη περισσότερες λειτουργίες ΙΤ (π.χ., ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, network monitoring κ.α.). Ωστόσο, η αυτοματοποίηση δε θα εξαλείψει την ανάγκη για επαγγελματίες σε αυτόν τον χώρο εργασίας που θα μπορούν να λάβουν τις σωστές αποφάσεις.

7. Νέα Ρόλοι – Νέες Τεχνολογίες
Το πεδίο της πληροφορικής συνεχίζει να ανθίζει με τεχνολογικές καινοτομίες και την καινοτομία την ίδια το 2017 να είναι διαφορετική. Γρήγορα αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η εικονική πραγματικότητα (AI) και το Internet of Things (IoT) θα σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση για εργαζομένους IT με αυτές τις ειδικότητες. Μαζί με την εξέλιξη του IoT θα έρθει και η ανάγκη για την εξασφάλιση αυτών των συσκευών. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτες για να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες τάσεις της τεχνολογίας, τόσο στο δικό τους χώρο εργασίας όσο και για τους πελάτες τους.

Stats

 

54% των επαγγελματιών IT αναζητούν ενεργά για μία νέα θέση εργασίας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

 

 

Ο κλάδος IT είναι ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος κλάδος αναζήτησης επαγγελματιών για προσλήψεις από εταιρίες.

 

 

96% των IT professionals χρησιμοποιούν jobsites όταν αναζητούν θέσεις εργασίας.

 

 

45% των προγραμματιστών έχουν στο δίκτυό τους άλλους 10 επαγγελματίες με παρόμοια προϋπηρεσία να συστήσουν.

 

 

2,7 εκ. άνθρωποι, 1,25% του εργατικού δυναμικού της Ε.Ε. εργάζεται στον τομέα του Προγραμματισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Looking for a (new) Job?

Ανέβασε το βιογραφικό σου και έλα σε επαφή με εταιρίες που ψάχνουν experts όπως εσύ. Είτε με fixed date and time για συνέντευξη είτε on the spot, τώρα είναι πιο εύκολο απο ποτέ να γνωριστείτε καλύτερα με τις εταιρίες που θέλεις και θέλουν να σε δουν.

 

Send your amazing CV